Cumartesi, Ağustos 12, 2006

HATAYI BAŞARIYA ÇEVİRME

Nedense bütün firmalar hata yapmaktan korkar ama hiç düşünmeyiz ki hatalar olmasa bir şey öğrenemez, düzeltemez, dolayısıyla doğruya ulaşamayız. Bu konuda Aeskhylos’un “Kişiyi uzman yapan hatalarıdır” sözü konunun ne kadar önemli ve hatalarımızın bizim için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.
İnsan olarak en önemli özelliğimiz hata yapmamız olduğu için durumu en verimli hale getirebilmek adına kesinlikle bütün hatalardan dersler çıkarılmalıyız. Bu hataların, Neden oluştuğu? Neden bu duruma gelindiği? Sorgulamalı, bu durumla tekrar karşılaşılsa nasıl hareket edilmeli ve nelerden kaçınılmalı? Bunları hiç unutmayacak şekilde öğrenmeliyiz. Çünkü bu hataları başkası yapmadığına göre bu bilgileri de başkası bilmiyor demektir. Bilginin öneminin had safhada olduğu dönemimizde de sadece bize özel bir bilginin, tecrübenin değerini ifade edilemez büyüklüktedir.
Son yıllarda hatalardan ders çıkarmanın üzerine fazlasıyla düşülüyor hatta bazı CEO’lar yaptıkları hataları göğüslerini gere gere anlatıyorlar. Örneğin Coca-Cola’nın CEO’su Neville Isdell 2006 yıllık toplantısında çalışanlarına seslenirken “ Bazı başarısızlıklarımızı da göreceksiniz. Tüm bunlar şirketin yeniden kendini bulması sürecinde daha fazla risk almamızın doğal sonuçlarıdır” diyordu. Çünkü onlardan alınan derslerle mükemmel sonuçlara ulaşılıyor.
Gascoigne de “Kabul edilmiş bir yanlışlık kazanılmış bir ZAFERDİR” derken herhalde bize kendi zamanından ışık tutmak istiyordu. Kendi hatalarını bilmek bunları kabul edip ona göre davranmak hazırlanmak gerçek bir zafer olsa gerek. Hata bize yanlışlarımızı görme fırsatı verdiği için çok önemlidir ki bide hatalarımızı başarılara çevirebiliyorsak. Kanıksadığımız hatalarımız gerçek ZAFERLER halini alır.
Denemeliyiz ki hata yapalım, hata yapalım ki yanlışlarımızı görelim, yanlışlarımızı görelim ki düzeltelim, düzeltelim ki BAŞARI’ya ulaşalım.

Mehmet CİHANGİR

Hiç yorum yok: